Свят

Съдът в Алабама приравни замразените ембриони и децата

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Върховният съд на Алабама постанови, че замразените ембриони ще се считат за неродени деца. Решението е издадено след заведени дела при случаи на неправомерно унищожаване на ембриони. Съдиите се позоваха на закон от 1872 г., според който родителите могат да заведат съдебно дело при смърт на неродено дете без значение от стадия на неговото развитие.

Приравняването на ембрион към дете е научно необосновано, а клиничните последици от подобно правно решение, са огромни. Несъмнено ще имат непредвидими последици, включително ограничаване на правата на лекарите да се грижат за пациенти с безплодие. Много от тях разчитат на ин витро, за да могат да създадат свои семейства.

Д-р Дженифър Кавас, медицински директор на репродуктивен център

Лечението на безплодието включва оплождане на яйцеклетка в лабораторни условия. Няколко дни по-късно за ин витро процедурата се взимат един или няколко ембриона. Останалите могат да бъдат замразени и съхранени. След време те могат да бъдат използвани при други двойки с репродуктивни проблеми.

Решението породи опасения за начините, по които ще се извършва ин витро оплождането на територията на Алабама.

26-годишната Габи Гойдел решава да се подложи на ин витро процедура след три спонтанни аборта.

„Беше много страшно. Получихме зелена светлина в същия ден, в който беше взето решението. Не мога да гледам на ембрионите като на деца. Те имат потенциала да станат деца и крият много възможности. Но според мен те са само това – възможности“, казва Габи Гойдел, пациентка с репродуктивни проблеми.

Лекарите в Съединените щати са разтревожени от евентуални подобни решения и в други щати, както и от възможните последици. Новото законодателство може също така да увеличи значително цената на ин витро процедурата за много семейства.