Общество

Д-р Георги Станулов: Ин витро процедурата е безопасна

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Процедурата е доста безопасна. Научните изследвания трябва да се коментират и тълкуват доста внимателно. Защото точно в същото списание преди 20 години беше публикувана една статия за връзката на ваксините и аутизма и 20 години по-късно не можем да успокоим хората, че ваксините са нещо безопасно.“

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria д-р Георги Станулов от медицински център „Афродита“. Преди няколко дни  беше оповестено проучване, цитирано от авторитетно медицинско списание, че честите ин витро процедури увеличават риска от проблеми в сърдечносъдовата система. 

 

Ето какво още каза той:

Ин витро методът вече навлиза в петото десетилетие, откакто се използва. Над 500 хиляди бебета се раждат ежегодно в света след процедури ин витро. Това е единственият шанс за много семейства да имат бебе.

Нашите пациентки, които се подлагат на ин витро, обикновено са над средната възраст на забременяващи жени. Когато момичетата са млади и нямат проблем и си забременяват, те са на възраст около 20 години. Когато обаче те се налага да прибягват до процедури по асистирана репродукция, тяхната възраст доста често наближава и надхвърля 40 години.

Изключително малък процент от нашите пациентки се оплакват от проблеми със сърцето. Ние спазваме три важни стъпки при направата на самата процедура ин витро, за да няма абсолютно никакви сърдечносъдови усложнения.

Първата важна стъпка е подготовката за процедурата. Правим консултация с кардиолог, взимаме мерки за изкореняване на вредните навици като тютюнопушенето. Взимаме мерки за нормализиране на кръвното налягане и на теглото. Всичко това става още преди направата на самата процедура.

Когато тече самата процедура, използваме ниски дози на стимулация, прилагаме съвременни техники.



Цялото интервю вижте във видеото.