Euronews Primetime

Ин витро след 43 г.: Жените с проблем у нас, ще имат право на до четири безплатни процедури

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Жените, навършили 43 години, които все още не са успели да сбъднат мечтата си да станат майки и имат репродуктивни проблеми, вече ще имат подкрепата на държавата. Такава е историята на Стиляна. Тя е на граничната възраст 42, с няколко неуспешни опита, но този път резултатът е положителен. Стиляна подкрепя становището на ВАС.

 

Мисля, че решението наистина е добро и в полза на жените, защото при запазени репродуктивни функции от страна на жената, една възраст от 43 години, не би трябвало да бъде чисто като дата пречка, за да се извърши тази манипулация, която да направи жената и семейството щастливи. Вие лично за себе си какво си пожелавате, какво искат да ви се случи? Да ми се роди живо и здраво детенце, за което сме мечтали вече толкова много време. На този етап е това.

Стиляна

България е една от малкото страни в Европа, която ще финансира до четири процедури на жени в тази възрастова група. Д-р Георги Станулов, чиято пациентка е Стиляна вярва, че това е правилно решение на съда.

 

Всяка жена, която има право на финансиране от Фонда за асистирана репродукция, има право на четири процедури от Фонда за асистирана репродукция, те не са безплатни. Някой плаща за тях и това е Фонда, за което сме благодарни че се раждат толкова много деца.

д-р Георги Станулов – акушер-гинеколог Медицински център „Афродита“

Срокът за одобряване на пациентките, които кандидатстват за финансиране, е намален до приблизително един месец. Решението на съда е от 1-ви юли, но преди дни беше потвърдено на по-горна инстанция.

 

Работим с все по-добри среди и консумативи. Специалистите в България непрекъснато се самоусъвършенстват. Ние посещаваме световни форуми по този въпрос. И правим всичко, за да сме все по-добри и успяваме. Ако не възнамерявате да раждате на 30, то поне замразете яйцеклетки на 30, за да може когато надхвърлите 40-45, да имате замразени яйцеклетки и да може да родите със собствен генетичен материал, без да се налагат донорски процедури.

д-р Георги Станулов - акушер-гинеколог Медицински център „Афродита“

В Румъния, Естония и Ирландия, не се поемат инвитро процедури от държавата.

 

Шансовете не са добри след 42 и 43 години, затова и в доста европейски държави като Германия, например където Фонда субсидира процедурите, възрастта беше ограничена на 39 години. Т.е. ние сме демократични в тази сфера? И до сега знаете, че в държавата има демографска криза, тя насърчава раждането на повече деца, от които имаме нужда.

д-р Георги Станулов - акушер-гинеколог Медицински център „Афродита“

По неофициална статистика 300 хиляди семейства в България имат затруднения да станат родители.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.