Свят

Доналд Тръмп беше осъден да плати 355 милиона долара в дело за измами

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Доналд Тръмп беше осъден да заплати глоба в размер на близо 355 млн. долара за поредица от финансови измами, извършени чрез компанията му за недвижими имоти "Тръмп организейшън".

Това безпрецедентно решение е придружено от тригодишна забрана за бившия президент на САЩ да управлява какъвто и да е бизнес в щата Ню Йорк.

От имението си във Флорида Тръмп, 45-и президент на САЩ и настоящ фаворит за номинацията на Републиканската партия за изборите през ноември, нападна съдията по делото и главната прокурорка на Ню Йорк, която му повдигна обвиненията.

Това е много тъжен ден за страната. Продажен съдия от щата Ню Йорк отсъди срещу мен – да платя огромна сума – 355 милиона долара за това, че съм изградил перфектна компания. Страхотни пари, страхотни сгради, тук в Ню Йорк. А главният прокурор на щата е напълно корумпиран. Тя водеше кампания с мотото „Ще хвана Тръмп“... Ние ще обжалваме присъдата, но всичко идва от Министерството на правосъдието, от Байдън. Това е лов на вещици срещу неговия пряк политически опонент, лов, какъвто страната ни не е виждала досега.

Доналд Тръмп – президент на САЩ (2017-2021 г.)

Синовете на Тръмп, Ерик и Доналд младши трябва да платят глоби в размер на около 4 милиона долара и нямат право да ръководят компании в щата през следващите 2 години.

Съдия Артър Енгорън обяви решението си след два месеца и половина съдебен процес, по време на който кандидатът за президент под клетва каза, че е жертва на манипулирана правна система. Защитата на обвиняемия заяви, че ще обжалва.

Доналд Тръмп и синовете му се явиха няколко пъти от октомври до януари на това гражданско дело, водено в напрегната политическа обстановка. Те бяха обвинени, че в годините след 2010 г са завишили прекомерно стойността на активите на компанията си, на своите небостъргачи, луксозни хотели или голф комплекси по целия свят, за да получат по-изгодни заеми от банки и по-добри условия за застраховки.