Политика

Тагарев за позицията на Тръмп към НАТО: Напълно разбираема e

От Euronews България Euronews България
Todor Tagarev

България е сред 18-те страни от НАТО, които вече са изпълнили условията за отделяне на 2 на сто от Брутния вътрешен продукт за отбрана, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНР. "Ние сме над 2% с планирания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от следващите години до 2032 г. В някои дори повече – през 2026 г., когато имаме по-сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е и по-висок. Но сме над 2% и сме част от тези 18 страни. Значителна част от този бюджет – над една трета е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници...трябва да наваксваме изоставане от бих казал десетилетия дори", посочи военният министър.

Най-високият процент за отбрана е предвиден именно за 2026 година, когато ще достигне 2,4 на сто, допълни той.

"Големи плащания по сключени договори, работим още за сключване на нови договори, да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно на по-широк фронт, тъй като трябва да наваксваме изоставане от бих казал десетилетия дори".

Тодор Тагарев е в Брюксел за среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.


Запитан от БНР дали се чувства притеснен от последните изявления на бившия президент на Съединените щати и вероятен кандидат на републиканците за поста Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страните, които не плащат достатъчно за отбрана, той отговори. "Знаете, че г-н Тръмп е в предизборна кампания в момента, но това е негова позиция от времето, когато беше президент и тя е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 г. И фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен, тъй като трябва всички заедно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското правителство, знаете, че там има много солидни системи за взаимен контрол между властите и също така че в НАТО ангажиментът е абсолютно категоричен. И тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територия на НАТО няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг на страна агресор".