Общество

По време на визитата си в САЩ: Тагарев парафира първия български F-16 (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Tagarev Facebook Снимка: Фейсбук

Военният министър Тодор Тагарев се е подписал на първия български F-16. Това съобщи самият той със снимки във Фейсбук.

Българското общество очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на въоръжените ни сили. Това посочих по време на срещата в производствената база на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, написа министър Тагарев към снимките.

Миналата седмица той бе на петдневна официална визита в САЩ.

"При обиколката разгледахме седем от предназначените за страната ни изтребители, които се намират в различен етап на производство. В рамките на кратка церемония разписах шпангоута на първия изтребител, който ще бъде завършен", пише още министърът.

България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16.
На място българската делегация беше посрещната от Орландо Санчес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интегриранaта изтребителна група в Lockheed Martin. На срещата присъства и зам.-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт, разказа министърът на отбраната.

България ще получи осем американски изтребители F-16 от САЩ през 2025 г. Това съобщи адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България, пред БНТ. Той бе с Тагарев в САЩ миналата седмица.

По думите на Ефтимов търсенето на тези самолети е засилено и ако искането е било отложено, е имало възможност да получим изтребители след 2030 г.

"Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета", обясни той.

Адм. Ефтимов заяви, че ще имаме 16 самолета и 32-ма летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските Военно-въдушни сили, което означавало, че подготовката на пилотите върви по договор.

"84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на военновъздушните сили на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива, за да се планират задачите и да се изпълняват", каза Ефтимов.

Относно страйкърите адмиралът поясни, че сделката за придобиването им в пълния комплект е "голяма стъпка напред в сухопътните войски". Той уточни, че машините ще дойдат на части в България и ще бъдат сглобявани на терен, като ще се обучава и състава на сухопътни войски.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев вчера отново по БНТ заяви, че правителството е готово да инвестира 6 млрд. евро в пътна и железопътна инфраструктура, за да може да има бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия.