Свят

Байдън срещу Тръмп: Президентът на САЩ разкритикува коментари на предшественика си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Критики от Джо Байдън срещу Доналд Тръмп. Настоящият държавен глава на САЩ определи думите на предшественика си, че не би защитил съюзниците от НАТО от потенциална руска атака, като "опасни" и "неамерикански". Според Байдън Тръмп не гледал сериозно на американския ангажимент към НАТО и го използвал като средство за рекет.

 

 

 

Само преди дни Тръмп отправи покана към Путин да нахлуе в някои от нашите съюзници, съюзниците от НАТО. Заяви, че ако съюзник не харчи достатъчно пари за отбрана, той ще насърчи Русия да, цитирам, "прави каквото, по дяволите, си поиска. Можете ли да си представите бивш президент на Съединените щати да каже това и целият свят го чу? Най-лошото е, че той го мисли. Никой друг президент в нашата история не се е преклонил пред руски диктатор. Нека го кажа възможно най-ясно - аз никога няма да го направя. За бога, това е тъпо, срамно, опасно. Това е неамериканско. Когато Америка даде дума, това означава нещо. Когато поемем ангажимент, ние го спазваме. А НАТО е свещен ангажимент. Доналд Тръмп гледа на този ангажимент като на бреме. Когато гледа НАТО, вижда средство за рекет срещу защита.

Джо Байдън – президент на САЩ 

На предизборна среща в Южна Каролина в събота Тръмп заяви, че е предупредил неназован представител на чужда държава, че ще позволи на Русия да прави каквото си иска със страните членки на НАТО, които не отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Байдън призова Камарата на представителите спешно да одобри законопроект, предвиждащ отпускане на 60 млрд. долара финансова помощ за Украйна. Той предупреди, че ако бъде отхвърлен, това ще е от "полза единствено за Путин".

Съединените щати събраха коалиция от близо 50 страни за подкрепа на Украйна. Обединихме НАТО, разширихме го. Не можем да се оттеглим сега. На това залага Путин. Подкрепата за този законопроект е протипоставяне на Путин. Залозите в тази битка се простират далеч отвъд Украйна. Ако не спрем желанието на Путин за власт и контрол над Украйна, той няма да се ограничи само до нея. И разходите за Америка и нашите съюзници ще нараснат. За републиканците в Конгреса, които смятат, че могат да се противопоставят на помощта за Украйна и да не бъдат подведени под отговорност, историята не прощава.

Джо Байдън – президент на САЩ 

По-рано Сенатът прие пакет от финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95.3 млрд. долара, след месеци на трудни преговори и нарастващи политически разногласия в Републиканската партия за ролята на САЩ на международната сцена.

Но е малко вероятно законът да мине в Камарата на представителите, където републиканците имат мнозинство.