Свят

Байдън уверява германския канцлер в продължаващата подкрепа за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна на важно посещение в Съединените щати в момент, в който републиканците в Конгреса блокираха ключов законопроект, включващ финансова и военна помощ за Украйна. Някои от твърдолинейните конгресмени от Републиканската партия настояват за стратегия за намаляване на помощта и постепенно оттегляне от войната.

Тази сянка ще се спусне над разговорите на Джо Байдън с Олаф Шолц в петък, но американският президент ще иска да подчертае, че остава ангажиран с помощта за защитаващата се от руската агресия страна.

Президентът на Германския фонд Маршал смята, че Украйна ще бъде централна тема на дискусиите в Овалния кабинет между двамата лидери.

Наистина ще бъде стратегическа среща, защото Европейският съюз наскоро прие пакета от икономическа помощ за 50 милиарда евро за Украйна. Очевидно европейците знаят, че не могат да действат в това направление самостоятелно. Нуждаят се от Съединените щати да продължат своята подкрепа. И трябва да се решават важни въпроси тази седмица.

Хедър Конли – президент на Германски фонд Маршал

Байдън беше изолиран от преговарящите в Конгреса, оставен да наблюдава отстрани как крайъгълният камък на външната му политика – спирането на руската агресия към Европа – среща непреодолимо препятствие в законодателния орган.

 

Въпросът е какъв е план Б? Ако не се осигурят допълнителните средства, с какви инструменти разполага администрацията? Някои предложиха обявяване на национално извънредно положение. Това, разбира се, би подкрепило както ресурсите за границата, южната граница на Съединените щати, така и предоставянето на помощ за Израел, Украйна и Индо-тихоокеанския регион. Но преговорите се натъкнаха на непреодолими пречки тази седмица. Беше загубено много време. А това са изгубени боеприпаси за украинската армия. После това ще струва по-скъпо.

Хедър Конли – президент на Германски фонд Маршал

След като изчерпа средствата в бюджета си Пентагонът не може да изпраща повече оръжия на Украйна, и то точно, когато войната достига повратна точка. Украйна трябва да се справя с недостиг на боеприпаси и войници, докато се отбранява от руските сили.

Байдън и Шолц ще обсъдят и войната в Близкия изток, за която много европейски страни настояват да бъде прекратена с налагането на решението с две държави.