Свят

Русия и САЩ сблъскаха позиции за Близкия изток в Съвета за сигурност на ООН

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На заседание на Съвета за сигурност на ООН, поискано от Русия, представителят на САЩ настоя, че въздушните удари по проирански групировки в Сирия и Ирак са били необходими и пропорционални.

Робърт Ууд повтори, че Съединените щати ще извършат още атаки по цели на шиитските милиции.

 

Русия свика това заседание под фалшивия претекст, че Съединените щати нямали причина да отговорят на атаките, които убиха наши военни. Струва си да повторя: действията, предприети от американските сили на 2 февруари, са необходими и пропорционални, в съответствие с международното право и при упражняване на свещеното право на Съединените щати на самоотбрана.

Робърт Ууд – заместник-постоянен представител на Съединените щати в ООН

Решително осъждаме този нов и дързък акт на агресия от страна на Съединените щати срещу суверенна държава, който създава повече рискове и увеличава нестабилността в регион, който вече е в пламъци.

Василий Небензя – постоянен представител на Русия в ООН

Докато рисковете за по-нататъшна ескалация на войната нарастват, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на петата си дипломатическа мисия в Близкия изток. След Саудитска Арабия той замина за Египет. Задачата на Блинкън обаче е трудна: Тел Авив и Хамас се разминават по ключови елементи от потенциално примирие.

Израел отхвърли призивите на САЩ за създаване на независима палестинска държава, а войнствените съюзници на Иран в региона не показват признаци, че ще спрат ударите си по американски обекти.