Свят

Натискът срещу Нетаняху за действия за освобождаването на заложниците става все по-силен

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Семейства на държани в плен в Газа израелски заложници засилват натиска срещу премиера Бенямин Нетаняху да ускори действията за освобождаването им. Около 130 заложници все още се намират в плен на радикалната палестинска групировка.

В последните седмици антиправителствените протести стават все по-чести и емоционални.

 

 

Искам да се обърна към вас от тази сцена, г-н министър председател, Биби Нетаняху. Моля, върнете ги вкъщи на всяка цена. Направете всичко възможно да върнете Итай и всички останали живи у дома.

Снх – Брит Израели – братовчедка на заложника Итай Чен

Високопоставен представител на Хамас заяви, че групировката ще отговори "много скоро" на предложение от посредниците, което включва продължителни паузи в боевете и поетапна размяна на заложници срещу палестински затворници.

 

 

Все още проучваме предложението за примирие и докато се намираме в тази фаза, не е възможно да се говори за несъответствия или различия в мнението на ръководството. Ние обявяваме окончателното си решение, след като сме проучили всички позиции, но досега израелската страна не е приела нито една инициатива и продължава агресията си.

Осама Хамдан – член на политическото бюро на Хамас

Хамас отказва да освободи повече заложници, докато Израел не прекрати офанзивата си и не се изтегли от Газа.

Ислямистката групировка се стреми към по-широко споразумение, което включва дългосрочно примирие, възстановяване на разрушената инфраструктура, вдигане на израелската блокада на палестинската територия и освобождаване на затворници от израелски затвори.