Свят

Израел призова Агенцията на ООН в Газа да спре работа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Израелският премиер призова Агенцията на ООН в Газа да прекрати работата си.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци е от полза на Хамас с училищата и много други неща. Казвам го с голямо съжаление, защото се надяваме да има обективен и конструктивен орган, който да предложи помощ. Нуждаем се от такъв орган в Газа. Тази агенция не е този орган. Трябва да бъде заменена от организация или организации, които ще вършат работа.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Този коментар идва след обвиненията от Израел, че служители на агенцията на ООН бежанци са свързани с атаката на Хамас от 7 октомври. Това накара редица държави да спрат помощта за организацията. От Съединените щати коментираха, че са необходими промени и едва след тях ще продължат да отпускат средства.

В палестинския анклав сблъсъците продължават, а жертвите вече са близо 27 000. Хората предупреждават, че затварянето на агенцията на ООН ще има катастрофални последици.

В мирно време бяхме 70% зависими от помощта от агенцията, нейните училища, безплатното образование и безплатното здравеопазване. Какво очаквате, ако държавите ограничат помощта, която предоставят на агенцията?

Атия Гарб, жител на ивицата Газа

От Вашингтон обясниха, че продължават да подкрепят т.нар. решение за две държави.

Активно се стремим към създаването на независима палестинска държава с реални гаранции за сигурност за Израел, защото вярваме, че това е най-добрият начин за траен мир и сигурност за Израел, за палестинците и за региона.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ

Тази седмица се очаква ново посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Близкия изток.