Свят

Стотици служители на ООН в Газа са били свързани с Хамас, разкрива доклад на израелското разузнаване

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Най-малко 190 служители на Агенцията на ООН в Газа са свързани с Хамас и Палестински ислямски джихад. Според документи на израелското разузнаване, разгледани от „Ройтерс“, сред замесените има и учители. В своя публикация друго издание - Wall Street Journal, споменава, че в анклава близо 10% от служителите на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци са свързани с ислямистки групировки.

Европейската комисия планира независима проверка на работата на организацията.

В момента няма предвидено финансиране за Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци до месец февруари. Това е абсолютно ясно и молим, на първо място, организацията да извърши разследването си, и второ - да се съгласи на одит, който да бъде извършен от независими експерти, избрани от Комисията

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия

Редица държави, сред които Великобритания, Германия, САЩ и Япония, прекратиха подкрепата си за агенцията, а президентът на Палестинската автономия ги призова да просмислят решението си. От Агенцията на ООН вече обявиха, че водят разследване по случая и че са уволнили служители, обвинени за нарушения.

Междувременно в ивицата Газа хора копаят дупки в земята в опит да намерят още вода. В Хан Юнис съобщиха за нови цивилни жертви близо до една от болниците в града.