Свят

Палестинци бягат от израелското напредване в Хан Юнис към Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди палестинци продължават да бягат от южния град Хан Юнис в Газа, докато израелските войски напредват в населеното място. Повечето от тях се насочиха към Рафа, близо до границата с Египет, носейки каквото могат.

По-рано Израел нареди на жителите да напуснат част от центъра на Хан Юнис, в която се намират болница "Насър" и две по-малки медицински заведения. ООН твърди, че около милион и половина души са натъпкани в приюти и палаткови лагери в и около Рафа. Дори и там палестинците не са в безопасност, тъй като Израел редовно нанася удари в града и околностите му. 

 

Вчера пристигнахме в този район, за да евакуираме Хан Юнис, но израелската армия ни каза, че времето е изтекло, така че се върнахме обратно. Днес опитахме отново, след като обявиха по високоговорителите, че жилищният район трябва да бъде евакуиран незабавно. Избягахме само с дрехите, с които сме облечени. Откакто тръгнахме тази сутрин, стоим под дъжда и студа.

Абдел Хамид Фаяд, разселен от Хан Юнис

 

Офанзивата в Газа причини огромни разрушения в северната част на анклава, където Израел твърди, че до голяма степен е ликвидирал Хамас. Общо около млн и 700 хиляди души са били разселени в рамките на Газа, по данни на Палестинската агенция за бежанците към ООН. Повечето от тях са избягали от северната част на страната, където въздушната и сухопътната офанзива на Израел превърна цели квартали в пустош. 

 

Получихме листовка от израелската армия да се евакуираме. На мен и сина ми ни разрешиха да излезем, но после взеха сина ми. Той е арестуван и досега. Ходя на всеки два часа, за да проверявам. Той не е направил нищо. Защо го арестуваха?

Ихаб Хануна, разселен жител

 

Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че израелската въздушна и сухопътна офанзива е убила повече от 26 000 души и е ранила 63 000 други. В петък Международният съд нареди на Тел Авив да направи всичко възможно, за да предотврати смъртта, разрушенията и всякакви актове на геноцид в обсадената територия. Висшият съд на ООН поиска от Израел да представи доклад за изпълнение на задълженията си в рамките на един месец, като постави под допълнителен контрол израелските военни.