Свят

Най-малко 12 души са били убити след израелски удар по съоръжение на ООН в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 12 души са били убити и други 75 са били ранени след израелски удар по съоръжение на ООН в град Хан Юнис, приютяващо цивилни. Това съобщи Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Според тях два снаряда са ударили тренировъчния център вследствие на боевете в Западните покрайнини на града. От своя страна израелската армия заяви, че е изключва възможността инцидентът да е резултат от въздушен или артилерийски удар от нейните сили.

Задълбочава се и хуманитарната криза в анклава. Ръководството на болница Насер заяви, че са били изчерпани всички запаси на храна и болкоуспокояващи. По-рано пък Катар заяви, че е "ужасен" от изказвания, приписвани на израелския премиер Бенямин Нетаняху, в които той нарича ролята на посредник на Доха във войната "проблематична".

Готов съм да използвам всяка възможност, за да върна заложниците у дома. Не си правя илюзии. От Хамас се възползват от ситуацията. Защо ли? Защото имат предимство? Катар финансира Хамас. Бях много ядосан наскоро и не го скрих от американците, тъй като те подновиха договора на военната база, която имат с Катар.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

По-рано в Доха британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че трябва да има "незабавна хуманитарна пауза" на боевете в Газа. Той допълни, че след това трябва да има незабавно спиране на огъня.

Време е за незабавна пауза, защото трябва необходимата помощ да стигне до нуждаещите се. Трябва обаче да спасим и израелските заложници. И това, което мисля, че можем да направим сега, е да планираме как да превърнем тази пауза в постоянно и устойчиво прекратяване на огъня.

Дейвид Камерън, външен министър на Великобритания

Междувременно стана ясно, че Съединените щати и Великобритания ще наложат нови санкции на лидерите на подкрепяната от Иран група хути. Те ще засегнат най-малко четири високопоставени фигури, на които ще бъдат замразени активи и ще бъде наложена забрана за пътуване. Висшите министри в администрацията на хутите в Йемен също ще бъдат санкционирани.