Свят

ЕС призова Израел да се съгласи с принципа за „две държави“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Европейският съюз призова Израел да се съгласи с принципа за "две държави" с цел разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Според външните министри на блока, това е единственото решение, което може да осигури мирното съществуване на израелска и палестинска държави. Първите дипломати на Евросъюза обсъждиха в Брюксел конфликта в Близкия изток, предстоящата операция на ЕС в Червено море за неутрализиране на хутите и помощта за Украйна. В разговорите в Брюксел участваха и първите дипломати на Израел и Палестина, както и на Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Чрез видеовръзка се присъедини и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

 

Няма да говоря за мирния процес, а за процеса на решение с две държави. Ако имаме сериозни намерения по този въпрос, трябва да проучим основните причини, които могат да предотвратят изпълнението на това решение. Със сигурност Хамас е една от тях.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС

Тел Авив обаче е твърдо против създаването на две държави. От своя страна министърът на външните работи на Палестинската автономия заяви, че нищо друго освен прекратяване на огъня в Газа не е приемливо.

 

Ще го кажа много открито, много ясно на моите европейски колеги: очаквам от вас да призовете за прекратяване на огъня и да работите за това.

Рияд Ал-Малики, министър на външните работи на Палестинската автономия

България бе представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Тя заяви, че България не е забравила 7 октомври и остава солидарна с Израел и неговото право да се защитава срещу терористични атаки в унисон с международното хуманитарно право. Според нея приоритет за европейските министри трябва да бъде подобряване на хуманитарната ситуация в Газа.