Свят

Израелската армия е щурмувала болници в южната част на Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелските войски щурмуваха болницата "Ал Хаир" в южната част на Газа и арестуваха медицинския персонал, друго заведение пък бе поставено под обсада. Палестинският Червен полумесец заяви, че е "изключително загрижен" за безопасността на своите екипи, намиращи се в друга болница в Хан Юнис, Ал-Амал. Според тях тя също е "обсадена" от израелските сили. Междувременно най-дългото прекъсване на комуникациите в Газа от началото на войната приключи, като мрежите бяха възстановени в целия крайбрежен анклав. 

 

Къде да отидем? Това е седемнадесетият път, в който напускам дома си. Къде да отида? Какво искат от нас? Да не би да искат от нас да се съберем 2 милиона души в район по-малък от 2 квадратни километра?

Ахмад Шураб, разселен от Хан Юнис

Роднини на израелски заложници влязоха по време на заседание на парламентарна комисия с искания техните близки да бъдат освободени. Десетки пленници се прибраха у дома през ноември като част от временното прекратяване на огъня. Междувременно напрежението между Израел и Иран се покачва. Говорителят на иранското външно министерство заяви, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху трябва да се съсредоточи върху цитирам това да се "измъкне от блатото, в което е затънал", преди да мисли за нападение срещу Иран. 

 

Престъпленията на узурпиращия израелски режим срещу иранското правителство и народ никога не са оставали и няма да останат ненаказани. Иран ще отговори на всички престъпления на израелския режим по свой собствен начин.

Насер Канаани, говорител на иранското външно министерство

По-рано двамата американски военноморски тюлени, изчезнали по време на операция за изземване на ирански оръжия, предназначени за йеменските хути, бяха обявени за мъртви. Това стана след като 10-дневно издирване не успя да ги открие.