Свят

Експерт: С помощта си за Палестинската автономия, ЕС на практика финансира Хамас

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Финансирането на Хамас може да се раздели на три групи – официално, неофициално и полуофициално.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

„От 2007 г. Хамас управлява Ивицата Газа. От 1994 г. до 2020 г. Палестинската автономия е получила 40 млрд. долара. Най-големите донори са ЕС, САЩ, Саудитска Арабия, Германия, Норвегия, Световната банка. 75% от помощта идва от неарабския свят и тези пари основно са отпуснати за изграждане на инфраструктура, развитие на гражданско общество, институции“, посочи д-р Петков.

От 2014 г. до 2020 г. ЕС е дал 2.2 млрд. евро на Палестина, а за 2021-2027 г. са планирани 1.8 млрд. евро. Допълнително има и хуманитарна помощ.

доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС)

„Всички тези помощи сформират 35% от бюджета на Палестинската автономия. Доста често става въпрос за стоки, които могат да бъдат с двойна употреба. Няма проследяемост на тези средства. Миналата година ЕС беше предвидил за Палестинската автономия 30 млн. евро хуманитарна помощ, а след нападението ги увеличи на 110 млн. евро“, подчерта експертът.

Всички средства се разпределят от Хамас. Той държи и образованието, и здравеопазването, и всички структури в това малко парче земя, което е едно от най-гъсто населените места в света.

доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС)

„Към полулегалните средства можем да отнесем финансирането от криптоборсите и въобще посредством блокчейн технологиите. Постъпват около 200-300 млн. долара оттам и помощта се засилва след определено нападение над Израел“, посочи д-р Петков.

По неговите думи Хамас представляват своеобразна бизнес империя, защото притежават много бизнеси по света и имат сметки в големи американски и английски банки.

 

Целия разговор вижте във видеото.