Свят

Ефектът от войната: Пострадали палестинци разказват за травмите от бомбите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Животът на повечето палестинци се е променил в резултат на войната между Израел и Хамас. В болница в центъра на Ивицата Газа десетки хора, на които са ампутирани части от телата,, са в различни етапи на възстановяване и адаптация. Конфликтът не е отнел животите им, но ги е променил радикално.

 

Целият ми живот се промени, от здрав човек, който можеше да контролира всички детайли от живота си, сега в най-простото нещо се нуждая от помощ от друг човек, дори при спане. Не мога да спя добре. В момента е невъзможно да заспя без болкоуспокояващо.

Шайма Набахин

Лекарите смятат, че в някои случаи ампутацията е можело да бъде избегната. Но седмици след началото на израелската офанзива много болници са затворени. Повечето от тези, които остават отворени, са препълнени, липсва основно оборудване за операции и други необходими средства.

Тази травма парализира живота ми напълно. Тя отне живота ми. Иска ми се да можех да ходя или да стоя. Но не мога. Иска ми се да мога да посрещна нуждите на децата си, но уви не мога.

Навал Джабер

Шон Кейси, служител на СЗО, който наскоро посети няколко болници в анклава, заяви, че острата липса на съдови хирурзи в Газа увеличава вероятността от ампутации. Тези лекари, които са специализирани в областта на кръвоносните съдове, са първите, които реагират на травми и са в най-добра позиция да спасят крайници. Но в други случаи, допълва той, тежкото естество на нараняванията означава, че някои крайници не могат да бъдат спасени и трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро, иначе хората могат да умрат от инфекции.