Свят

Нетаняху: Израел ще се бие в газа докато не унищожи Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да продължи да се бие в Газа, докато Хамас не бъде унищожена. Нетаняху заяви пред депутати от своята партия "Ликуд", че войната далеч не е приключила и отхвърли спекулациите на медиите, че правителството му може да прекрати сраженията. Палестински жители съобщиха за няколко въздушни удара в близост до болница "Насър" в Хан Юнис.

Седем души пък са били убити при израелски въздушен удар по къща в квартал Ал-Амал. Междувременно дипломатическите усилия не донесоха голямо облекчение. Хамас и съюзническата организация "Ислямски джихад" отхвърлиха египетското предложение да се откажат от властта в ивицата Газа в замяна на постоянно прекратяване на огъня. А от израелската армия заявиха, че дейностите в палестинския анклав продължават.

Разширяваме бойните действия в южната част на ивицата Газа. Силите продължават да разкриват и унищожават терористична инфраструктура. Тази вечер публикувахме документация от базата на Хамас, създадена в индонезийската болница в Джабалия. Находките, които събрахме, доказват, че районът на болницата е бил използван от терористите на Хамас като сборен пункт преди убийствената терористична атака на 7 октомври.

Даниел Хагари - говорител на израелската армия

Много палестинци в ивицата Газа са изпълнили заповедта на израелската армия за евакуация и са потърсили безопасност в определените зони, но са установили, че в гъсто населената територия е останало малко място. Това заяви представителя на ООН Джема Конъл. Тя описа ситуацията като една "човешка шахматна дъска". От своя страна външният министър на Израел Ели Коен обвини ООН в "лицемерие".

Расте напрежението и между Израел и Хизбула и Иран. Иранската революционна гвардия заяви, че Израел "ще си плати" за убийството на един от нейните командири. Саид Рази Мусави е загинал при въздушен удар край сирийската столица Дамаск. Той е отговарял за координирането на военния съюз между Сирия и Иран. А министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди, че случващото се в Газа може да се повтори и за Хизбула. 

Междувременно американските военни нанесоха ответни въздушни удари в Ирак, след като в резултат на атака с дрон на ирански бойци срещу американска база в Ербил тежко пострада един американски военнослужещ. От началото на войната между Израел и Хамас през октомври американските военни са били атакувани най-малко 100 пъти в Ирак и Сирия.