Свят

Израел мести фокуса на операцията си в ивицата Газа на юг

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Газа бяха регистрирани въздушни удари, артилерийски бомбардировки и сражения, след като надеждите за пробив в преговорите между Израел и Хамас за ново примирие намаляха. Израелските военни наредиха на жителите на Ал-Бурейдж, в централната част на Газа, незабавно да се преместят на юг. Директивата сигнализира за нов фокус на сухопътната атака, която опустоши северната част на анклава. При израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат бяха убити 18 души, включително журналист от телевизионния канал "Акса" на Хамас. А израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че страната му се готви да разшири операцията в Ивицата Газа "с фокус върху южния район".

Израелските сили продължават сухопътната операция в Хан Юнис и в същото време се подготвят за продължаване на боевете и разширяване на операцията в допълнителни райони в Ивицата Газа, като се фокусираме върху южната част на анклава. Междувременно се приближаваме към финалните етапи на оперативното задържане в северната част на страната

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ

Израелските военни изразиха съжаление за убийствата на цивилни, но обвиниха Хамас, че действа в гъсто населени райони или използва цивилни като жив щит, което групировката отрича. Междувременно Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, чиято цел е да въведе "продължителни хуманитарни паузи и коридори" на територията на Газа. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че начинът, по който Израел провежда офанзивата си, е "истинският проблем.

Всичко това представлява значителна и нарастваща заплаха за световния мир и сигурност. Тъй като конфликтът се засилва и ужасът нараства, ние ще продължим да даваме своя принос. Няма да се откажем. В същото време обаче е наложително международната общност да говори с един глас за мир, за защита на цивилните.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Израел твърди, че от началото на войната в Газа са влезли 5 405 камиона с помощи. По последна актуализирана информация за жертвите, предоставена от здравното министерство на Газа, се съобщава, че около 20 000 палестинци са били убити, а над 53 000 са били ранени по време на израелската офанзива. Те допълват, че повече от 70% от населението е било разселено.