Свят

Израелските сили са установили пълен контрол върху квартал в Газа, смятан за бастион на ислямистите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия показа как взривява тунелна мрежа на Хамас в ивицата Газа. Силите на Тел Авив твърдят, че са разкрили "голяма мрежа от стратегически подземни тунели, които свързват скривалища и пунктове, принадлежащи на висшето военно и политическо ръководство на Хамас".

Тази мрежа е била унищожена по контролиран начин. Твърдението на IDF обаче не може да бъде проверено по независим път.

Междувременно израелските сили са установили пълен контрол върху квартал Шеджая в град Газа, който е смятан за бастион на ислямистите. Те ще останат там, докато не унищожат инфраструктурата на палестинското радикално движение и не убият бойците, укриващи се там.

Нашите сили продължават да задълбочават наземната дейност в северната и южната част на Газа. От края на примирието в сухопътната операция в Газа нашите сили са елиминирали повече от 2000 терористи от въздуха, морето и сушата. Увеличихме броя на войниците, които се бият в северната част на Хан Юнис, там разполагаме с пет пехотни бригади и механизирани инженерни части, за да измъкнем терористите от техните скривалища.

Контраадм. Даниел Хагари - говорител на израелските сили за отбрана

Междувременно на кадри от град Рафа, по време на пряко включване на журналист от "Ал Джазира", се чуват и виждат въздушните удари, разтърсили няколко сгради близо до болнично заведение.

Хани Махмуд предава на живо пред кувейтската болница в града, когато зад него се чуват експлозиите, последвани от стълбове дим. Стотици жители на района се втурват да бягат, търсейки убежище.

Някои от жертвите на ударите бяха погребани в четвъртък. Рафа, който е разположен в южната част на Газа, беше честа мишена на израелските бомбардировки през последните дни.

Междувременно военното крило на Хамас увери, че целта на Израел да елиминира палестинското ислямистко движение е "обречена на провал".

Хамас вече постави като условие за освобождаване на заложниците, които остават в плен в ивицата Газа, Израел "да спре агресията".