Свят

На ръба на оцеляването: Над 570 000 души в Газа гладуват заради сблъсъците

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Близо половин милион души в ивицата Газа гладуват заради недостатъчни количества храна на територията на анклава. Това сочи нов доклад на ООН, според който едно на всеки четири домакинства е изправено пред екстремни нива на глад.

Виждал съм Афганистан. Виждал съм Йемен. Виждал съм Сирия. Бил съм в Южен Судан, в Нигерия, общо взето - навсякъде. Но никога не съм виждал нещо като това в Газа, и то само за два месеца. Нещата се влошиха значително до опостушителни нива.

Ариф Хюсейн, главен икономист на Световната продоволствена програма

Според доклада цялото население на Газа е в хранителна криза. Доставките на храна продължават да бъдат ограничени и се допускат след предварителни договорки.

От Световната продоволствена програма предупреждават, че с това ниво на доставки ситуацията с недостига на основни продукти може да се влоши още повече в следващите шест месеца. Засега магазините и пекарните остават празни.

Аз и Вие се нуждаем от около 15 литра вода на ден за пиене и за битови нужди. Късметлиите в Газа получават около 1-2 литра. Ето за това става дума. Така че, ако нямаш вода и храна, какво се случва с теб? Умираш от глад.

Ариф Хюсейн, главен икономист на Световната продоволствена програма

Оценките на ООН показват, че жителите са изразходили всичките си ресурси. А липсата на вода, води и до липса на хигиена, което според хуманитарната организация може да доведе до големи огнища на болести в палестинския анклав.