Свят

Израелските войски са открили в тунелите под Газа голям тайник

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелски войници и бойци на Хамас водят ожесточени престрелки по улиците на втория по големина град в Газа - Хан Юнис. Здравните власти в палестинския анклав съобщиха, че 12 палестинци са били убити при израелски удар по къща в града.

Израелски ракети удариха южния район на Рафа, убивайки най-малко 20 души и ранявайки десетки други. Подложен на чуждестранен натиск да избягва убийствата на невинни, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че войната няма да спре, докато подкрепяната от Иран Хамас не освободи останалите 129 заложници, които държи в Газа, и докато ислямистката групировка не бъде унищожена. А министърът на отбраната на страната Йоав Галант заяви, че Израел ще се бори докрай.


В северната част на ивицата Газа дейността е съсредоточена върху окончателното прочистване на района и слизането под земята към дълбоките тунели, където открихме много голям тайник от всякакъв вид и значение, който ще бъде разкрит пред обществеността.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Гласуването в Съвета за сигурност на ООН за организиране на доставките на помощи беше отложено с още един ден. Преговорите продължават в опит да се избегне третото вето на Съединените щати върху действията във връзка с продължаващата вече два месеца война между Израел и Хамас. Първоначално 15-членният съвет щеше да гласува резолюция - изготвена от Обединените арабски емирства. Тя обаче многократно беше отлагана.

 

Това, от което се нуждаем, е достъп. Резолюцията има за цел да отговори на тази нужда, като изисква използването на всички сухопътни, морски и въздушни пътища, за да се позволи навлизането на помощ. Израел трябва да спре да блокира влизането на помощи и да позволи на животоспасяващата помощ да влезе в ивицата Газа.

Мохамед Абушахаб, заместник-постоянен представител на ОАЕ в ООН

Конфликтът се разпространи отвъд Газа, включително и в Червено море, където базираните в Йемен ирански сили на хутите атакуват търговски кораби с ракети и дронове, което предизвика създаването на многонационална морска операция за защита на търговските маршрути.