Свят

Хамас разкри как напада израелски конвой в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Видеозапис, публикуван от въоръженото крило на Хамас - "Бригадите Изедин ал Касам", показва как ислямистите стрелят с противотанкова ракета по конвой на израелската армия в Газа и улучват камион.

Вижда се как израелските войници опитват да извадят един или повече свои ранени другари, докато камионът е обхванат от пламъци. Достоверността на записа не може да бъде потвърдена по независим път, отбелязва Асошиейтед прес.

Израелската армия е признала досега смъртта на 127 свои войници в Газа. Тя твърди, че е ликвидирала хиляди бойци на Хамас, без да предоставя конкретни доказателства.

Междувременно представител на Хамас обвини Израел, че иска да прогони палестинците от Газа с помощта на Съединените щати.

 

Окупаторите искат чрез тези удари да направят Газа непригодно за живот място, така че да се улесни насилственото изселване на нейните жители. Ние обаче казваме на окупаторите и на техните поддръжници, че няма да изпълнят целта си.

Осама Хамдан, член на политическото бюро на Хамас 

Хамдан повтори позицията на палестинското движение, че няма да освободи нито един заложник, докато не спрат напълно бойните действия в Газа.

Бойците на Хамас са въоръжени в мнозинството си с леки стрелкови оръжия като автомати "Калашников", но разполагат и с по-тежки като гранати, произведени в бившия съветски блок, и противотанкови ракети, иранско и китайско производство.

Внесени контрабандно в Газа с лодки или през подземни тунели от Египет, ръчните противотанкови гранатомети и ракетите могат да пробият някои видове брони и могат да представляват сериозна заплаха за бронираните машини на израелската армия.

Освен това, според някои експерти, Хамас изглежда е развил способности да произвежда някои от тези оръжия в Газа.