Свят

Израел пълни с вода тунелите на Хамас и обстреля Хизбула в Ливан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия засилва настъплението си дълбоко в ивицата Газа. Освен това Израел е отговорил на обстрел от страна на Хизбула в Ливан. Израелски изтребител е бомбардирал площадка за изстрелване на ракети и военна инфраструктура, след като от там срещу Израел са били изстреляни ракети и артилерийски снаряди.

Израелски изтребители и танкове са стреляли също по позиции на сирийските въоръжени сили в отговор на обстрел от Сирия.

В последните сражения в Газа са загинали още 8 войници, между които и един подполковник. Въпреки загубите премиерът Нетаняху заяви, че войната продължава до победата на страната му.

 

Искам да ви кажа, че тази битка ще продължи до пълната ни победа. Не е просто да кажем: „Да елиминираме Хамас“ – ние ще ги елиминираме – нямаме друга алтернатива. Но в момента целият свят седи и ни гледа, иска да разбере кой ще спечели – ние или те. Ние или оста на злото на Иран. Ние трябва да победим.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

 

Израелската армия съобщи, че от началото на сухопътните операции в ивицата Газа на 20 октомври са загинали общо 114 нейни войници.

Междувременно американски медии излязоха с информация, че израелските сили са започнали да пълнят с морска вода тунелите на Хамас в Газа. В. „Уолстрийт джърнъл“ и телевизия „ЕйБиСи Нюз“ се позовават на анонимни официални представители. Отбелязва се, че наводняването изглежда ще бъде ограничено, докато Израел направи оценка на ефективността на стратегията.

Израелската армия не коментира информацията, отбелязва Ройтерс.