Свят

Израелската армия потвърди за убит от Хамас израелски заложник

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия военни "задълбочава" бойните действия в Хан Юнис в южната част на Газа. В последните часове са били ликвидирани стотици терористи и десетки командири на радикалната палестинска групировка Хамас.

В последните часове израелските отбранителни сили засилиха боевете в района на Хан Юнис. Бяха локализирани подземни шахти, оръжия и много терористи бяха ликвидирани. Други се предадоха и свалиха оръжие.

контраадм. Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана (IDF)

Хагари допълни, че е получена информация за загинал израелски гражданин, отвлечен от Хамас на 7 октомври. Това е 25-годишният Сахар Барух. Семейството му е било уведомено. Барух е бил убит от бойци на палестинското радикално движение.

По-рано израелски самолети засипаха с бомби части то южна Газа, които преди това бяха посочени като безопасни зони за изтегляне на цивилното население. Разселени палестинци твърдят, че постоянните бомбадировки са оставили много семейство без храна и сигурно убежище.

Две болници в централната и южната част на Газа са приели телата на 133 жертви на израелските бомбардировки през последните 24 часа, съобщи министерството на здравеопазването на контролираната от Хамас територия.

Междувременно нараства разочарованието от Съединените щати, след като те наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, и одобриха спешната продажба на танкови боеприпаси на стойност над 100 милиона долара на Израел.