Свят

След блокираната резолюция от САЩ: Боевете в Газа се засилиха

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Боевете в Газа се засилиха, след като часове по-рано Съединените щати блокираха резолюция на Съвета за сигурност на ООН за незабавно спиране на огъня. Израелските сили отново предупредиха палестинците в Хан Юнис да напуснат града заради ожесточените боеве. Освен това обвиниха Хамас, че използва училища и джамии за атаките си.

И днес жителите на Рафа се събудиха с взривове и няколко сгради по-малко. 

"Посланието ми към света е, че този геноцид трябва да спре. Трябва да спре насилственото преместване, убийството на невинни. Трябва да се застане зад човешките права. Обръщам се към Международния наказателен съд, към международните закони. Къде са правата на човека", пита Хусам ал-Шариф, жител на Рафа.

От еврейската държава съобщиха, че заложник на Хамас от израелските кибуци е загинал, но не е ясно при какви обстоятелства. По-рано Вашингтон наложи вето на документ за прекратяване на боевете. Страната подкрепя трайния мир, но в документа трябва да бъде записано, че Съветът осъжда действията на Хамас срещу израелските цивилни. От гласуване се въздържа Великобритания, докато останалите 13 държави подкрепиха резолюцията.

„Целта ни не трябва да бъде просто да спрем войната днес. Трябва да я прекратим завинаги, да прекъснем цикъла на непрекъснато насилие и да изградим нещо по-силно в Газа и в Близкия изток, така че историята да не се повтаря“, каза Робърт Ууд, зам-посланик на САЩ в ООН.

От Израел благодариха на САЩ за решението, докато от Хамас го осъдиха. Палестинският президент обвини Вашингтон за "кръвопролитията" по улиците на Газа. И днес от границата с Египет в ивицата са влезли още камиони с хуманитарна помощ.