Свят

Заради Газа - Гутериш задейства член 99 от Хартата на ООН, анклавът е в хуманитарна катастрофа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелските сили са съсредоточили въздушната и сухопътната си офанзива в южната част на Газа. Те вече оперират в центъра на град Хан Юнис – за 25% от жителите му е наредено да напуснат домовете си и да потърсят безопасни места. Бойци на Хамас пък разчитат на самоделни взривни устройства, за да забавят врага и да му нанесат максимални щети.

И израелските сили за отбрана, и радикалната палестинска групировка разпространиха кадри от боевете.

Нашите сили могат да достигнат навсякъде в ивицата Газа. Вече са обкръжили къщата на Яхия Синуар. Въпрос на време е да я превземем. Освен това оказваме натиск, за да позволим на Червения кръст да посети отвлечените израелски граждани. Казах на председателката на Международния комитет на Червения кръст да се обърне към Катар, който има влияние върху Хамас.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

ООН призова за незабавно прекратяване на огъня – искане, което беше подкрепено и от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Болниците в Газа продължават да приемат ранени, но са препълнени и могат да осигурят само базови грижи за тежкоранените.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че 1207 палестинци са били убити след края на на временното примирие в началото на месеца – 70% от загиналите са жени и деца.

"Въз основа на огромния брой жертви в Газа и Израел за толкова кратко време, генералният секретар задейства член 99. Той гласи, че "генералният секретар иска да привлече вниманието на Съвета за сигурност към проблем, който може да застраши мира и сигурността в международен план", каза Стефан Дюжарик, говорител на Антонио Гутериш.

Междувременно Израел се съгласи да позволи минимални количества гориво да влязат в Газа, за да бъде предотвратена хуманитарна катастрофа.

1.87 милиона души – над 80% от населението на палестинския анклав – са напуснали домовете си, много от тях са били вътрешно разселени по няколко пъти.