Свят

От началото на конфликта: Близо 80% от населението на Газа е напуснало домовете си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелските сили продължиха с въздушните и наземните си бомбардировки над южната част на ивицата Газа, убивайки и ранявайки десетки палестинци. Съединените щати и ООН многократно призоваваха еврейската страна да защитава цивилното население. В Организацията на обединените нации генералният секретар Антонио Гутериш се обърна към Израел с послание да избягва по-нататъшни действия, които биха влошили и без това тежкото хуманитарно положение в управляваната от Хамас Ивица Газа. Той добави, че Тел Авив трябва да пощади цивилните от още страдания. Най-близкият съюзник на Израел - Съединените щати, също заяви, че израелската офанзива в южната част на страната не трябва да повтаря "масовите" смъртни случаи сред цивилното население, които имаше в северната част на страната.

Хамас, използва цивилни граждани като жив щит и се крие зад тях. Така че това, което ясно заявихме на Израел, е, че очакваме от тях да спазват международното хуманитарно право и да направят всичко възможно, за да сведат до минимум щетите за цивилното население. Не трябва да виждаме на юг това, което видяхме на север.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент

Близо 80% от над 2 млн. души насаление в Газа вече са напуснали домовете след началото на войната, която превърна анклава в пустош. През осемте седмици на военни действия Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че са били убити най-малко 15 899 палестинци, 70% от които жени или лица под 18 години. Според тях хиляди други са изчезнали и се опасяват, че са затрупани под развалините.