Свят

Израел удари Южна Газа, а Хамас изпрати ракети срещу Тел Авив

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

През последното денонощие Израел бомбардира южните части на Газа, а Хамас изстреля ракети срещу Тел Авив. 

Израелските власти твърдят, че са открили общо 800 тунелни шахти на групировката и са унищожили повече от половината от тях.

 

В шахтите военните ни откриват големи количества оръжия, свързани с активи на Хамас, чрез голяма мрежа от подземни тунели. Много от тези шахти бяха намерени във или близо до цивилни структури, включително училища, детски градини, джамии и детски площадки.

Ейлон Леви, говорител на израелското правителство

 

По данни на ООН заради ударите в Газа четирима на всеки петима палестинци е напуснал дома си. Разселените са близо 2 милиона. Властите в анклава съобщиха за атаки в най-големия бежански лагер, Джабалия, а от Израел наредиха евакуацията на още хора от втория най-голям град в Газа, Хан Юнис.

Според контролираното от Хамас здравно министерство в ивицата жертвите на ударите вече са повече от 15 000. 

 

Израелската окупация контролира обема, качеството и маршрута на медицинската помощ, влизаща в Газа, за да задуши здравната система и да я изкара извън строй.

Ашраф ал-Кидра, говорител на здравното министерство в Газа

 

Главният прокурор на Международния наказателен съд, който посети Близкия изток, предупреди Израел и Хамас да се придържат към международното право. A от САЩ заявиха, че е "морална отговорност" на Израел да пази цивилните в Газа. 

Междувременно от британското министерство на отбраната ще извършват разузнавателни полети над ивицата в опит да открият още заложници на Хамас.