Свят

След края на примирието: Израел обмисля буферна зона по границата с Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Надеждите за ново примирие в Близкия изток намаляват, след като Израел отзова от Катар екипа си от преговарящи. Според изявление на премиера Бенямин Нетаняху диалогът е "в задънена улица".

Негов съветник съобщи, че Израел обмисля създаването на буферна зона, която да ограничи достъпа на палестинците в Газа до границата, откъдето Хамас започна военната си операция.

Израел обяви публично, че няма намерение да окупира ивицата Газа. Не искаме да я управляваме. Просто искаме да видим край на управлението на Хамас, унищожаване на военната машина и нова реалност, в която израелските цивилни няма да бъдат в постоянна заплаха от терористите на Хамас, които ги заплашват, пресичат границата посред нощ и се опитват да избият децата им.

Марк Регев, главен съветник на министър-председателя на Израел

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че заминава извънредно за Катар, за да участва в опитите за ново спиране на огъня и освобождаването на още заложници.

За едно денонощие, след като изтече примирието, израелската армия е нанесла повече от 400 удара в Газа. Според властите в ивицата жертвите на тези атаки са близо 200. Офанзивата в южните части на палестинския анклав се засилва, а израелските сили наредиха на жителите на град Хан Юнис да се изтеглят към Рафа.

Мнозина обаче казват, че няма къде да отидат.

От израелската армия се обадиха на наш съсед и казаха: "Вие сте мишени, ще ударим къщите и трябва да напуснете". Казахме, че нямаме нищо тук, попитахме защо ще ги ударят. Тогава казаха, че е по-добре за нас да си тръгнем.

Хекмат Ал-Кедра, жителка на разрушена къща

По-рано от ООН обявиха, че след временното спиране на огъня в Газа доставките на хуманитарна помощ са били прекратени. След това през пункта "Рафа" на границата с Египет преминаха още камиони с лекарства и храна. Междувременно от Израел заявиха, че в Газа има близо 140 души, пленени от Хамас.