Свят

Израел поднови атаките срещу Хамас, палестинските власти съобщиха за десетки жертви, сред които и деца

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел поднови интензивните бомбардировки в ивицата Газа в петък сутринта, когато войната се завърна с пълна сила след едноседмичното примирие.

Палестинските власти съобщиха за десетки жертви, включително деца, при израелски удари, докато УНИЦЕФ предупреди, че болниците в Газа са препълнени и трудно могат да приемат повече пациенти.

Израелската авиация е поразила Джабаблия и град Газа на север, Хан Юнис и Рафах на юг и Ал-Магази в централната част на Газа, малко след изтичането на примирието в 7:00 часа.

В петък сутрин след 7-дневна пауза за освобождаването на заложници, след като не предостави списък с още заложници за освобождаване, терористичната армия на Хамас в ивицата Газа наруши условията на договорената рамка и започна ракетен обстрел по израелски общности.

Ейлон Леви – говорител на израелското правителство

Хамас обаче обвини Тел Авив и американците. Групировката не пое отговорност за изстрелването на ракети към Израел.

Обвиняваме за провала две страни – израелската и американската. Вчера беше ясно, че израелската страна иска да се върне към боевете. Няколко идеи бяха представени от посредниците и ние приехме три от тях, и въпреки това израелската страна казваше „не“ всеки път.

Осама Хамдан – говорител на Хамас

Говорител на УНИЦЕФ заяви във видео, заснето в болница в Газа, че случващото се е, цитирам, „война срещу деца“. Джеймс Елдър добави, че капацитет на болниците е отдавна изчерпан и те не могат повече да приемат ранени деца. Той призова международната общност да се намеси за прекратяване на бомбардировките.

На дипломатическия фронт продължават усилията за постигане на ново примирие и освобождаване на заложници. Израел потвърди, че все още има 137 заложници в ивицата Газа, докато 110 отвлечени са били освободени през 7-те дни на примирието.