Свят

Жител на Газа: Молим се това четиридневно примирие да стане дългосрочно и войната да свърши

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Доставките покриват само малка част от нуждите на палестинците

Примирието между Израел и Хамас предлага известно облекчение за цивилното население на Газа. Хиляди хора се възползваха от временното спиране на огъня, за да опитат да се върнат по домовете си. 50% от къщите в Газа са разрушени или повредени.

Споразумението също така позволява доставка на стоки от първа необходимост, като храна, вода и лекарства. Много хора се опитват да намерят начини да напълнят газовите си бутилки.

Какво са 80 тона за цялата ивица Газа? Нищо... Пекарните спряха работа, също и ресторантите и социалните кухни. Хората пекат хляб на дърва.

Абу Махмуд Кита – собственик на бензиностанция

Молим се на Бог това четиридневно примирие да стане дългосрочно и войната да свърши.

Шамс ал-Бабли – жител на Газа

От петък насам 340 камиона, натоварени с хуманитарна помощ, са пресекли границата с Газа, показват данни на Хамас. Само 65 от тях обаче са достигнали северната част на анклава, където са съсредоточени основните бойни действия.

Това е по-малко от половината от договореното между палестинската ислямистка групировка и израелското правителство, пише в. „Аарец“. Очаква се размерът на помощта да се увеличи, дори и само малка част от нуждите на цивилното население да бъдат задоволени.

Евакуирани са и 21 критични пациенти от болниците.

Други 200 камиона са били изпратени в ивицата Газа от израелското село Ницана, се казва в изявление на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.