Свят

Израел и Хамас направиха втора размяна на затворници срещу заложници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Автомобили на Международния комитет на Червения кръст откараха втора група заложници към свободата. 13 израелци и 4-ма тайландски граждани, задържани от Хамас, бяха освободени късно в събота след многочасово чакане.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху наблюдава от монитор освобождаването на заложниците.

Палестинската въоръжена група забави размяната, след като обвини Израел, че не спазва условията на тяхното споразумение за примирие.

Приключи и очакването за семействата на 39 палестински затворници, които бяха освободени като част от споразумението.

6 жени и 33-ма непълнолетни палестинци пристигнаха с автобус в Бейтуния на окупирания Западен бряг. Междувременно, двама палестинци бяха убити, а 7 ранени при сблъсъци с израелските сили за сигурност по време на операция в Дженин на Западния бряг.

В Тел Авив се събраха хиляди хора, които поискаха освобождаването на всички заложници, които все още са в плен на Хамас в ивицата Газа.

Намираме се на Площада на заложниците, развълнувани от освобождаването на първите групи заложници, но остава още дълъг път. Силата на нашето семейство е в неговото единство и взаимна отговорност за освобождаването на всички заложници.

Орна Неутра – майка на Омер Неутра

Общо 50 израелски заложници и 150 палестински затворници трябва да бъдат освободени по време на четиридневното примирие.

Тайланд съобщи, че още 18 негови граждани се намират в плен в Газа.

В неделя се очаква пускането на още 13 заложници от Хамас. Израелски новинарски сайт съобщава, че на властите в Тел Авив е предаден списък с имената им.