Свят

Израел възобнови ударите срещу Хамас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Военните действия между Израел и Хамас бяха възобновени в петък сутрин след едноседмично прекратяване на огъня, предават световните агенции. Двете страни в конфликта не успяха да договорят поредно удължаване на временното примирие, което изтече в 7 часа.

Израелската армия заяви, че е "подновила битката срещу терористичната организация "Хамас" в ивицата Газа". На този фон в няколко израелски селища прозвучаха сирените за въздушна тревога.

Била е прехванала една ракета, изстреляна от Газа.

През нощта настояхме за изпълнение на сегашната схема за връщане на жените и децата. И това ще бъде направено и в утрешния ден. Посредниците, Катар и Египет, също са ангажирани с изпълнението на споразумението, така че засега примирието е факт. Израелските сили за отбрана са готови за продължаване на войната. Готови сме да атакуваме по всяко време, включително и утре.

Контраадмирал Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Говорител на министерството на здравеопазването в ивицата Газа съобщи за 14 убити при израелски удари за два часа след края на временното примирие. Има и ранени хора.

Тези данни не са потвърдени по независим път. Преговорите с посредничеството на Катар и Египет за възобновяване на паузата продължават, каза пред Франс прес източник, пожелал анонимност.

По-рано Израел освободи още една група палестински затворници в замяна на заложници, държани от Хамас в Газа. 30 палестинци са били освободени като част от споразумението между Тел Авив и палестинската групировка. Те са били предадени на семействата им в Източен Йерусалим и на Западния бряг. Става въпрос за 8 жени и 22 непълнолетни момчета.

Хамас, от своя страна, освободи в четвъртък общо 8 заложници – две гражданки на Русия и 6-ма израелци – жени и деца.