Свят

Израел и Хамас се съгласиха за още 24 часа без огън

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Двама души бяха убити, а осем ранени при стрелба по време на час пик в Йерусалим, съобщи израелската служба за спешна медицинска помощ, цитирана от световните агенции. Двама въоръжени мъже са пристигнали с превозно средство и са стреляли по мирни граждани на автобусна спирка. Те са били неутрализирани от силите за сигурност, съобщи полицията.

Американският посланик в Йерусалим Джак Лю осъди нападението. То бе извършено на фона на договаряне "в последната минута" между Израел и Хамас за удължаване на примирието са още един, седми ден, за да може да продължат преговорите за размяна на палестински затворници в Израел и заложници в Газа.

По-рано израелските власти освободиха 30 палестински затворници, след като Хамас предаде 14 заложници на Червения кръст в Газа.

Тел Авив е съгласен да удължава паузата в боевете с по един ден на всеки 10 освободени заложници.

САЩ потвърдиха, че втори заложник с двойно израелско-американско гражданство – 49-годишната Лиат Бейнин Ацили – е вече на свобода.

Имам да съобщя много добри новини. Лиат Бейнин е в безопасност в Египет. Тя прекоси границата. Говорих с майка ѝ и баща ѝ. Те са много благодарни. Тя скоро ще се прибере вкъщи и ще се събере с трите си деца.

Джо Байдън – президент на САЩ

Примирието позволява на много хора да получат необходимата хуманитарна помощ в Газа след бомбардировките на Израел, предизвикани от нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че временното прекратяване на огъня между Израел и палестинската радикална групировка Хамас дава резултати и че САЩ се надяват то да продължи по-дълго.

Той проведе среща с израелския президент Ицхак Херцог, на която каза, че Вашингтон е съсредоточен върху това да оказва помощ, за да гарантира освобождаването на заложниците, отвлечени в Газа по време на нападението на 7 октомври.