Свят

Блинкен: Правим всичко възможно, за да извеждамe заложници и да внасяме хуманитарна помощ в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министрите на външните работи на страните от НАТО приключиха двудневните си срещи в Брюксел. Te обсъдиха подкрепата за Украйна, подготовката за срещата на върха във Вашингтон и неотложните предизвикателства пред сигурността, включително на Западните Балкани и конфликта в Газа.

За първи път Съветът НАТО-Украйна заседава на ниво министри на външните работи, като към него се присъедини министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба. В речта си след заседанието генералният секретар Йенс Столтенберг обяви, че съюзниците са одобрили амбициозна работна програма за следващата година, която обхваща енергийната сигурност, иновациите и оперативната съвместимост. Външните министри обсъдиха и пътя на Украйна към членство в Алианса. 

Всички съюзници са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса, и сега трябва да обсъдим пътя напред, усилията за реформи и как НАТО може да ви подкрепи в осъществяването на тези реформи.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

По отношение на войната между Израел и Хамас Столтенберг заяви, че приветства паузата в бойните действия и се надява, че временното примирие ще продължи. От своя страна държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви, че международната общност се цели да постигне освобождаването на колкото се може повече израелски заложници.

Ние предоставяме хуманитарна помощ на Газа, за да сме сигурни, че хората в нея имат всичко, от което се нуждаят, за да живеят. През следващите няколко дни ще се съсредоточим върху това да направим всичко възможно, за да удължим паузата, така че да продължим да извеждаме повече заложници и да внасяме повече хуманитарна помощ.

Антъни Блинкен - Държавен секретар на САЩ

По време на двудневния форум, България бе представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. След края на срещата тя заяви, че сътрудничеството между страните, членки на алианса е в основата на евроатлантическия подход. Тя допълни, че ключови за България остават сигурността и стабилността на Черноморския регион и Западните Балкани.