Свят

Израел изрази готовност да възобнови офанзивата срещу Хамас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел е готов да поднови сраженията с палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа "във всеки един момент", заяви говорителят на израелските Сили за отбрана Даниел Хагари.

През нощта настояхме за изпълнение на сегашната схема за връщане на жените и децата. И това ще бъде направено и в утрешния ден. Посредниците, Катар и Египет, също са ангажирани с изпълнението на споразумението, така че засега примирието е факт. Израелските сили за отбрана са готови за продължаване на войната. Готови сме да атакуваме по всяко време, включително и утре – готови сме да атакуваме по всяко време.

Контраадмирал Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Междувременно Израел освободи още една група палестински затворници в замяна на заложници, държани от Хамас в Газа. 30 палестинци са били освободени като част от споразумението между Тел Авив и палестинската групировка. Те са били предадени на семействата им в Източен Йерусалим и на Западния бряг. Става въпрос за 8 жени и 22 непълнолетни момчета.

Хамас, от своя страна, освободи в четвъртък общо 8 заложници – две гражданки на Русия и 6-ма израелци – жени и деца.

Представители на Хамас заявиха, че Израел отказва да приеме телата на трима заложници, които според групировката са били убити при атака на неговите войски. Твърди се, че загиналите са майка, 10-месечното ѝ бебе и четиригодишният ѝ син.