Свят

Очаква се примирието между Израел и Газа да бъде удължено

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Преговарящи от Египет и Катар настояват за удължаване на временното примирие в Близкия изток, което действа от миналата седмица. През последните часове от групировката освободиха още заложници, а Израел пусна от затворите си задържани палестинци, което е предпоставка спирането на огъня да продължи.

Въпреки това от Израел предупредиха хората в Газа да не се връщат в домовете си в северните части на анклава, защото районът все още се счита за военна зона. Но допуснаха, че примирието може да остане в сила.

Ако Хамас спре да освобождава заложници, ще спрем паузата и ще възобновим кампанията срещу Хамас.

Ейлон Леви, говорител на правителството на Израел

А за четвърти път от началото на конфликта американският държавен секретар посети Близкия изток и се срещна с лидерите на Израел и Палестинската автономия. Антъни Блинкън настоя, че цивилните в Газа трябва да бъдат предпазени от евентуално продължаване на атаките. И коментира, че примирието дава резултат.

От първия ден сме съсредоточени върху това да осигурим освобождаване на заложници от Газа и от Хамас. През последната седмица видяхме много положително развитие за заложниците, които си отиват у дома и се събират със семействата си. Увеличава се и хуманитарната помощ за невинните цивилни в Газа, които отчаяно се нуждаят от нея.

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Междувременно според палестинския Червен полумесец след спирането на огъня, само за около 4 дни, в ивицата Газа са влезли повече от 1100 камиона с хуманитарна помощ. А Обединените арабски емирства и Италия обмислят изграждането на полева болница в анклава.