Свят

Израел освободи още 30 палестински затворници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел освободи 30 палестински затворници рано в четвъртък, скоро след като Хамас предаде 14 заложници на Червения кръст в Газа, довършвайки шестата размяна при временно примирие между враждуващите страни.

Режимът на тишина изтече в четвъртък сутринта и Израел заяви, че ще поднови ударите и офанзивата си срещу екстремистите, освен ако Хамас не предостави списък с поне 10 заложници, които ще бъдат освободени същия ден. Тел Авив е съгласен да удължава паузата в боевете с по един ден на всеки 10 освободени заложници.

САЩ потвърдиха, че втори заложник с двойно израелско-американско гражданство – 49-годишната Лиат Бейнин Ацили – е вече на свобода.

 

Имам да съобщя много добри новини. Лиат Бейнин е в безопасност в Египет. Тя прекоси границата. Говорих с майка ѝ и баща ѝ. Те са много благодарни. Тя скоро ще се прибере вкъщи и ще се събере с трите си деца.

Джо Байдън – президент на САЩ

Международните посредници работят упорито за удължаване на примирието най-малко с два дни, за да позволят по-нататъшно освобождаване на заложници. Самият Байдън е ангажиран с мира и сигурността в региона, както и с освобождаването на всички заложници.

След шестата размяна се смята, че около 150 заложници остават в плен на Хамас на различни места в Газа.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че 8-годишно момче и тийнейджър са били убити при нападение в град Дженин.

Израелските сили за отбрана твърдят, че това е било в отговор на атака срещу израелски войници.

Докато разселените жители на Газа се подготвят за неизвестното, генералният секретар на ООН предупреди, че увеличаването на хуманитарната помощ през последните дни все още не отговаря на реалните нужди.