Свят

Първите 19 тайландски заложници се прибират в Бангкок

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Първите 19 тайландци, които бяха сред заложниците на групировката Хамас в Газа, се очаква да кацнат в Банкок в четвъртък следобед. Външният министър на Тайланд посрещна и последните двама свои съграждани, които бяха освободени във вторник късно вечерта.

 

Радвам се, че всички сте излезли благополучно и че сте здрави. С изключение на някои наранявания на коленете и ушите не сте сериозно пострадали. Мисля, че този отбор е много готов да се завърне в Тайланд.

Парнпри Бахидха-Нукара, външен министър на Тайланд

По информация на властите в Банкок още 13 тайландци все още са заложници на Хамас. При нападението на групировката на 7 октомври бяха убити общо 39 тайландци. Една от най-големите мигрантски групи в Израел са именно гражданите от азиатската държава. Повече от 25 000 души са работили във ферми и овощни градини в Израел, когато бойците на Хамас са нахлули от Газа. Правителството започна да изтегля гражданите си непосредствено след атаката. Повече от 80 % от тайландските работници в Израел са от североизточната част на страната. Те започват да бягат в Израел през 80-те години на миналия век, а през 2011 г. споразумението е официално утвърдено с договор между двете правителства.