Свят

Хамас освободи трета група заложници: 14 израелци и 3-ма тайванци бяха пуснати по споразумението

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Трета група заложници беше освободена от Хамас късно вечерта в неделя. Сред пуснатите от плен са 17 души. Сред тях 14 израелци, като един от задържаните притежава и руско гражданство, и още 3-ма тайландци. Сред освободените има деца на възраст между 4 и 15 години, както и няколко възрастни и болни хора.

Освобождаването им стана в рамките на споразумението за 4-дневно прекратяване на огъня и размяна с палестински затворници, предаде Асошиейтед прес.

Представители на Червения кръст прехвърлиха заложниците от Газа късно в неделя. Израелската армия съобщи, че от 13 освободените заложници са се върнали на израелска територия, а други четирима са на път за Египет. Дванадесет са се отправили към военна база, придружени от израелски специални сили. Израелската армия съобщи, че един от заложниците е бил транспортиран със самолет директно до израелска болница.

Общо 39 палестинци, държани от Израел, бяха освободени от затвора в неделя, каза говорителят на Министерството на външните работи на Катар, като част от договорените ангажименти, на третия ден от примирието в Газа.

Очаква се четвърта размяна в последния ден от четиридневното прекратяване на огъня между враждуващите страни. Общо 50 заложници и 150 палестински затворници трябва да бъдат освободени.

Международни посредници, водени от САЩ и Катар, се опитват да удължат прекратяването на огъня.