Свят

Подновиха сраженията в Газа след провала на примирието

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават сраженията в ивицата Газа, след като преговорите за удължаване на едноседмичното примирие с Хамас се провалиха. Посредниците между групировката и Израел заявиха, че израелските бомбардировки затрудняват опитите за повторно спиране на военните действия. Източните райони на Хан Юнис в южната част на Газа бяха подложени на интензивни бомбардировки. Жителите излязоха на пътя с вещите си, натрупани в каруци, в търсене на убежище на запад. От министерството на здравеопазването в палестинския анклав съобщиха, че най-малко 184 души са загинали при ударите. Израелската страна пък заяви, че сухопътните, въздушните и морските сили са нанесли атаки по над 200 "терористични цели" в Газа.

 

Израел възобнови боевете в ивицата Газа и сме готови за следващите етапи на войната. Хамас наруши примирието, като не изпълни плана за освобождаване на отвлечените лица и изстреля ракети по територията на държавата Израел. Хамас все още брутално държи 136 заложници, включително 17 жени и деца, които бяха безмилостно отвлечени от домовете им.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия

 

Продължават опитите за подновяване на временното примирие. От Белия дом заяви, че продължава да работи с Израел, Египет и Катар в усилията за възстановяване на хуманитарната пауза. От Вашингтон обаче заявиха, че отговорността за прекратяването на паузата е категорично на Хамас. 

 

Заради Хамас тази пауза приключи, защото те просто не бяха в състояние, не успяха да представят списък със заложници, който би могъл да помогне да се даде възможност тази пауза да се удължи. Така че тежестта за всичката смърт е върху Хамас.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност


Напрежение и по границата на Израел с Ливан. Израелски артилерийски снаряди поразиха група погранични села, при което загинаха двама души. Това стана, след като бойци на подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение Хизбула извършиха най-малко четири нападения срещу израелски гранични постове преди залез слънце.