Свят

САЩ наложиха вето на резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съединените щати блокираха резолюция на Съвета за сигурност на ООН за незабавно спиране на огъня в Газа. Страната подкрепя трайния мир, но в документа трябва да бъде записано, че Съветът осъжда действията на Хамас срещу израелските цивилни.

 

Целта ни не трябва да бъде просто да спрем войната днес. Трябва да я прекратим завинаги, да прекъснем цикъла на непрекъснато насилие и да изградим нещо по-силно в Газа и в Близкия изток, така че историята да не се повтаря.

Робърт Ууд, зам-посланик на САЩ в ООН

От гласуване се въздържа Великобритания, която също е постоянен член на Съвета, докато останалите 13 държави подкрепиха резолюцията. За това настоя и палестинският посланик в ООН.

 

2,3 млн. палестинци се борят за живота си, докато си говорим. Спасете ги, кажете им, покажете им, че помощта идва. Призоваваме ви в името на човечеството, в името на справедливостта, на мира, да гласувате за спиране на огъня и да подкрепите резолюцията на Обединените арабски емирства като арабски представител в Съвета за сигурност.

Рияд Мансур, посланик на Палестинската автономия в ООН

От Израел благодариха на САЩ за решението, докато от Хамас го осъдиха. Human Rights Watch предупреди, че Вашингтон рискува да бъде „съучастник във военни престъпления“ с подкрепата и „дипломатическото прикритие“ за Израел.

А от Белия дом потвърдиха за нова доставка на хуманитарна помощ за Газа.

 

Работим с израелците ежедневно, за да поддържаме високо ниво на горивото, което влиза в Газа. Със сигурност вземаме предвид страданието на хората в Газа и правим всичко възможно не просто да влизат неща там, но и да ръководим международните усилия за това.

Джон Кърби, говорител на Белия дом

В Газа израелските сили са опитали да освободят заложници на Хамас, но групировката е осуетила операцията. Най-малко двама военни са били ранени.

 

Продължаваме да действаме по различни оперативни и разузнавателни методи, заедно с организациите за сигурност, за да освободим заложниците и да съберем необходимата информация.

Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Генералният секретар на ООН предупреди, че ситуацията в Газа застрашава глобалния мир. Докато израелският външен министър го обвини, че заема страната на Хамас, след като задейства процедура, с която поставя ситуацията в анклава под вниманието на Съвета за сигурност.