Свят

Блинкен: Има пропаст между намеренията на Израел и случващото се

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължава размяната на удари между Израел и Хамас. Израелските военни са атакували Рафа в южната част на газа два пъти за една нощ. Центърът на втория по големина град в Газа, Хан Юнис, също стана център на боеве на фона на разширяващата се въздушна и сухопътна офанзива на Израел в южната част на анклава. От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че има" пропаст "между" намерението на Израел да защити цивилните " в Газа и това, което се случва. Той допълни, че за Израел трябва да бъде приоритет защитата на цивилните. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че израелските военни и "Шин Бет" са арестували и разпитвали стотици, заподозрени в участие в терористични дейности.

 

Джабалия и Шеджая са бежански лагери на терористи. Ние се борим с тях. Те се крият под земята, излизат и ние се бием. Разследваме кой е свързан с Хамас и кой не. Арестуваме всички и ги разпитваме.

контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Израел се съгласи на искането на Съединените щати да отвори граничния пункт Керем Шалом за проверка на камиони и техните товари. Египет, заедно с ООН, лобира Израел да ускори процеса на проверка, който изисква превозните средства да се движат до египетската граница с Израел, преди да се върнат обратно в Рафа. Междувременно ситуацията в Газа се влошава. 

 

Няма храна, няма и вода. Умираме и никой не се интересува от нас. Хората в Газа не са хора. Те не са човешки същества. Ние не сме животни. Защо ни държат в палатки като кучета? Който иска да започне война, трябва да осигури на народа си място, подслон и храна. Това не е живот.

Етимад Хасан, разселен от Газа

Десетки екстремистки израелски младежи излязоха на шествие в Ерусалим, за да призоват за увеличаване на израелския контрол над древния град. Имаше сблъсъци с полицията, която конфискува табели и задържа няколко души.