Свят

Израел напредва с трета фаза на сухопътната операция, ООН предупреди за "зверски престъпления" в анклава

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Израелските сили обявиха трета фаза на сухопътната операция, след като достигнаха до Хан Юнис в ивицата Газа. Твърди се, че на юг, във втория по големина град в анклава, се укриват лидери на Хамас. Освен това от армията са отговорили на ракетен огън на бунтовниците.

Батальонът на Хамас в Хан Юнис изигра ключова роля в жестокото клане на 7 октомври и работим за унищожаването на терористичната инфраструктура, която изгради над и под земята в цивилни зони, в грубо нарушение на международното хуманитарно право.

Ейлон Леви, говорител на израелското правителство

По-рано израелският премиер Нетаняху настоя международната общност да говори открито за сексуалното насилие срещу жени заложници, извършено от бунтовници на Хамас. 

А върховният комисар на ООН по правата на човека предупреди за "зверски престъпления" в Газа. Според хуманитарната организация близо 600 хил. разселени палестинци няма къде да отидат, въпреки че им е наредено да се евакуират.

Катастрофалната ситуация, която виждаме в ивицата Газа, беше напълно предвидима и предотвратима. Колегите ми описаха ситуацията като апокалиптична.

Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека

Израелските сили твърдят, че при операция на Западния бряг са намерили тунели и лаборатории за производство на бомби. Освен това са задържали най-малко 10 издирвани палестинци. В Рамала десетки излязоха на протест срещу действията на Израел.

От еврейската държава съобщиха, че са прехванали ракети над Червено море. А заради напрежението в региона - от Саудитска Арабия призоваха Съединените щати да се въздържат от отговор при атаки на йеменските хути срещу търговски кораби.