Свят

Израел е унищожил десетки мишени и терористи в Хан Юнис

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия и палестинското движение Хамас водят интензивни боеве във и около най-големите градове в ивицата Газа в момент, в който войната навлезе в третия си месец.

Десетки израелски танкове и бронирани машини на пехотата са навлезли в стария град на Газа. Израелската армия потвърждава бойни действия и в най-големия град в южната част на Ивицата Газа Хан Юнис, като съобщава, че е "поразила десетки терористични мишени и унищожила терористи на Хамас“.

 

Израелските сили продължават битката лице в лице срещу терористите от Хамас в ивицата Газа, включително в Хан Юнис, елиминирайки тунелни шахти и терористите, действащи в тях. Нашите специални сили провеждат нападения в Хан Юнис, нанасят удари там, където е необходимо, като използват прецизно разузнаване в реално време.

Ейлон Леви – говорител на израелското правителство 

Израелската армия в продължение на два месеца затяга ежедневно обръча около най-големите градове в Газа след кървавата безпрецедентна атака на ислямистите от 7 октомври. Тя доведе до смъртта на 1200 души, основно цивилни, в Израел и задържането на 138 заложници на територията на ивицата Газа по данни на израелските власти. В Хан Юнис буквално няма безопасно място. Там жертвите може да са десетки.

 

Имаше хора, които закусваха, седяха, печаха храна или пълнеха вода. Но никъде не е безопасно. Ракетите падат върху главите на хората. Бог ще съди всеки, който мълчи. Изровиха 70 кратера под краката ни. Не можем да извадим всички тела. Хора, помогнете ни!

Шади Абу Самра – жител на Хан Юнис 

Навсякъде в тясната и свръхнаселена ивица земя, граничеща с морето, ранените, сред които и деца, се струпват във вече препълнените болници и получават медицинска помощ дори на открито, отбелязва Франс прес. По данни на управляващите ивицата Газа власти на Хамас, от ударите са пострадали десетки, а шестима са убити в къща в Джабалия в северната част на ивицата Газа и петима в лагера Нусейрат в централната част на територията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова отново за прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ, тъй като "общественият ред в ивицата Газа е пред разпад". За пръв път по време на мандата си той започна процедура по задействане на чл. 99 от Устава на ООН, който му дава основание да "привлече вниманието" на Съвета за сигурност на ООН към въпрос, който "може до доведе до застрашаване на мира и международната сигурност".