Свят

Два месеца по-късно близки на пленените от Хамас заложници се надяват да ги видят отново

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Точно два месеца след началото на сблъсъците в Близкия изток близо 140 души все още са заложници на Хамас. Семействата на някои от тях пристигнаха в Брюксел в очакване Европейският съюз да окаже натиск върху Катар. 

Братът на Йонатaн - Алон, е сред отвлечените. Няма контакт с него, след като от Хамас нахлуват в дома му в един от кибуците до границата с Газа.

По-голямата част от екипа по сигурността беше ударен и в кибуца имаше повече от 100 терористи. Трябваше да се заключа и да се моля. Тогава по-малкият ми брат - Алон, ми изпрати съобщение, че в къщата му има терористи. Каза, че се е скрил. Казах му, че го обичам и че е силен. А той ми изпрати сърчице.

Йонатан Шамриз, брат на Алон

Първоначално близките на Алон мислят, че е убит от Хамас. После обаче разбират, че е отвлечен в Газа. Сестрата на Дорон Стайнбехер също настоява тя да бъде освободена. Когато от групировката нахлули в дома ѝ, била сама. 

Получихме съобщение, че в кибуца има много терористи. Веднага разговарях със сестра ми и ми каза, че се страхува, че е сама под леглото. В 10:20 ч. говори с майка ми, каза ѝ колко много се страхува, че чува терористите да влизат в къщата ѝ. Плачеше много, беше много ужасена. Разговорът прекъсна внезапно.

Янит Ашкенази, сестра на Дорон

 

30-годишната жена има нужда и от лекарства, но не се знае дали хуманитарните организации са успели да ѝ ги осигурят.