Свят

ООН поиска хуманитарно спиране на огъня в Газа, България се въздържа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Общото събрание на ООН поиска с резолюция, приета с огромно мнозинство, хуманитарно прекратяване на огъня в ивицата Газа. Одобрението на резолюцията бе силна демонстрация на световна подкрепа за прекратяване на войната между Израел и Хамас и показа също нарастващата изолация на САЩ и Израел.

 

Фактът е съвсем прост: насилието трябва да спре. Затова отново добавям своя глас към искането за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня. Имаме един-единствен приоритет – да спасяваме животи.

Денис Франсис – председател на Общото събрание на ООН

 

153 държави гласуваха в подкрепа на резолюцията, 23 се въздържаха, в това число и България, а 10 бяха „против“ – сред тях САЩ и Израел.

Сега подкрепата бе по-голяма, отколкото за резолюцията от 27 октомври, която призоваваше за "хуманитарно примирие", водещо до прекратяване на военните действия, където гласовете бяха 120 на 14 при 45 въздържали се.

Общото събрание на ООН отхвърли поправка на САЩ, която съдържаше осъждане на „отвратителните терористични атаки на „Хамас“ и вземането на заложници“. Отхвърлена бе и поправка, предложена от Австрия, в която се посочваше, че заложниците са "държани от Хамас и други групировки" и трябва да бъдат освободени "незабавно".

 

Всички се обединихме зад тази проекторезолюция и успяхме да се наложим над две несправедливи поправки. Спечелихме 153 гласа „за“ срещу 10 „против“. Тази проекторезолюция изисква незабавно хуманитарно прекратяване на огъня. Изисква, а не призовава.

Рияд Мансур – постоянен наблюдател на Палестинската автономия в ООН

 

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи.

Но посланията на Общото събрание "също са много важни" и отразяват световното мнение, каза говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.