Свят

Нетаняху: Войната в Газа "продължава с пълна сила"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия навлиза все по на юг в ивицата Газа. Военните наредиха евакуацията на жителите на още един квартал на град Хан Юнис, докато танкове са стигнали до центъра на града. Войници от няколко подразделения на ЦАХАЛ напредват бавно, тъй като срещат ожесточена съпротива от страна на Хамас. В Хан Юнис се намират и десетки хиляди цивилни, пристигнали от други части на ивицата Газа. Израелските сили са обстрелвали и позиции на Хизбула в южен Ливан.

Премиерът Бенямин Нетаняху се закани, че войната ще продължи дотогава, докато Хамас не бъде изкоренена от Газа. Той благодари на американския президент Байдън за разрешаването на спешна продажба на танкови снаряди на израелската армия за над 100 милиона долара.

Войната продължава още по-силно и интензивно, в северната част на Газа, на юг, за да постигнем всичките си цели – елиминирането на Хамас, връщането на всички отвлечени граждани и изпълнението на обещанието, че Газа никога повече няма да бъде заплаха за Израел.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Генералният секретар на ООН повтори призива си за прекратяване на огъня в Газа и изрази съжаление, че САЩ блокираха резолюция на Съвета за сигурност за незабавно спиране на бойните действия. Антониу Гутериш говори на форум в Доха, Катар.

Казах, че сме изправени пред сериозен риск от колапс на хуманитарната система. Ситуацията бързо се влошава до катастрофа с потенциално необратими последици за палестинците като цяло и за мира и сигурността в региона. Призовавам Съвета за сигурност да окаже натиск за предотвратяване на хуманитарната катастрофа и повторих призива си за обявяване на хуманитарно прекратяване на огъня. За съжаление Съветът за сигурност не успя да постигне това, но аз обещавам, че няма да се откажа.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН

Световната продоволствена програма на ООН предупреди, че заради израелската обсада половината от населението на Газа гладува и 9 от всеки 10 души не могат да се хранят всеки ден.

По данни на контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването около 17 700 палестинци са били убити от началото на войната в Газа. Израел съобщава, че е ликвидирал повече от 7000 екстремисти.